İçeriğe geç

4A Kapsamında Çıraklık Sigortası Ne Demek

4 A Çıraklar Ne Demek?

4A kapsamına hangi meslekler girer? Mesleğe veya iş tanımına bakılmaksızın, bir işverenle sözleşme kapsamında çalışan tüm çalışanlar 4A kapsamına girer.

Çıraklar hangi sigorta koluna tabidir?

Stajyer ve kursiyerlerden genel sağlık sigortası ve iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası primleri tahsil edilir. Burada da bu kişiler SSK kapsamında sigortalı olarak kabul edilir (4a).

4 A kapsamında sigorta nedir?

4A sigortası, Sosyal Sigortalar Kurumu’nun (SSK) şemsiyesi altında olan ve SSK’ya prim ödeyenleri kapsayan bir sigorta türüdür. Ayrıca SSK’nın SGK’ya bağlanmasıyla SSK sigortasına 4A sistemi adı verildi. 4A sigortası, sözleşmeli olarak özel bir iş yerinde çalışan kişileri kapsar.

4A staj sigortası nedir?

Staj sigortasının temel amacı, kişinin o şirkette çalıştığı süre boyunca başına gelebilecek her türlü hastalık veya kazaya karşı güvence altına alınmasını sağlamaktır. Staj sigortasında, hastalık veya kaza nedeniyle ortaya çıkan sağlık masrafları staj sigortası tarafından karşılanır.

Çırak sigortası kaç TL 2024?

2024 SGK İstisna ve Primleri 2024 İKRAMİYE VE İSTİSNA TUTARI Kalfalık Öğrencisi 12. Sınıf 8.501,06 TL En Düşük İşkur Burs Primi 1.100,14 TL En Düşük Çırak ve Yarı Zamanlı Öğrenci Primi 600,08 TL En Düşük İşsizlik Ödeneği (Aylık)7.

Çıraklık eğitim SSK giriş sayılır mı?

Çıraklık dönemi sigortalılığın başlangıcı sayılır mı? Çıraklar, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin 1-a fıkrası uyarınca staj döneminde ödenen primler esas alınarak sigortalı sayılırlar.

Çıraklık sigortası nasıl anlaşılır?

Bunun için ilgili sistemde bulunan “4A Sigorta Listesi” uygulamasını kullanmanız gerekmektedir. Uygulamayı açtığınızda sigortanızı ilk yaptırdığınız tarihten itibaren ödediğiniz primleri detaylı olarak görüntüleyebilirsiniz. Staj sigortanız ile ilgili bilgilere servis raporundan ulaşabilirsiniz.

Çırak sigorta kolu kapsamında ne demek?

5510 sayılı Kanuna göre, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki işyerlerinde mesleki eğitim gören çırak, stajyer ve öğrenciler hakkında sadece iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır. Bunlar, hizmet akdi kapsamında sigortalı sayılırlar.

Çırak SGK girişi nasıl yapılır?

Zaten sigortalı olan çıraklar, stajyerler ve öğrenciler için sigorta giriş işlemi, İnternet şifresi almış kurumlar tarafından Sosyal Sigorta Kurumu web sitesi üzerinden gerçekleştirilir. Sigortalının işe giriş bildirgesinin iki kopyası yazıcıdan alınır ve bir kopyası saklanmak üzere dosyaya konur.

4A hangi statüde?

4A Sigortası: 4A Sigortası, 2006 yılından önce işçi, esnaf ve SSK’ya prim ödeyenleri kapsar. 4B Sigortası: 4B Sigortası, 2006 yılından önce Bağ-Kur’a prim ödeyen esnaf ve sanatkarları, çiftçileri, tarım işverenlerini ve diğer serbest meslek sahiplerini kapsar.

4A sigorta hakları nedir?

4A sigortası, çalışanın brüt maaşından emeklilik, sağlık, maluliyet katkıları ve gelir vergisi gibi kesintilerin işveren tarafından yapılıp devlete ödendiği bir sosyal sigorta türüdür.

4A isteğe bağlı sigorta nedir?

Gönüllü sigorta, bireylerin sosyal güvenlik haklarından yararlanmak için Sosyal Sigorta Kurumu’na (SGK) gönüllü olarak katkı ödemeleri anlamına gelir. İnsanların emeklilik, maluliyet ve ölüm gibi temel sosyal güvenlik haklarından yararlanmalarını sağlayan bir sigorta türüdür.

Çıraklık sigortası ne kadar?

Bu kişiler için aylık katkı payı geliri brüt asgari ücretin yarısı olarak belirlenir ve prim, katkı payı gelirinin yüzde 6’sı oranında ödenir.

4A kapsamında zorunlu sigorta kolu nedir?

Peki 4A zorunlu sigorta kolu ne anlama geliyor? Zorunlu sigorta kolu, işverenlerin çalışanlarına sunmak zorunda olduğu sigortayı kapsayan bir terimdir. 4A zorunlu sigortası, 5510 sayılı Kanuna göre Sosyal Sigortalar Kurumu’nun yetki alanında olan 4A’ya (eski adıyla SSK) prim ödeyen kişileri kapsar.

SGK çıraklık sigortası kaç yaşında başlar?

– 3308 sayılı Kanunun A maddesine göre, 14 yaşını doldurmuş ve ilkokul mezunu olanlar, diğer şartların da sağlanması halinde çıraklık sözleşmesi imzalayabilirler. 10- Mesleki Eğitim Merkezine sözleşme imzalayarak kayıt yaptırdığımı çırağıma SGK’ya bildirecek miyim? – Böyle bir beyanda bulunmam zorunlu değildir.

Çıraklar kaç TL alır?

Verilere göre Çırak, 2024 yılı itibariyle ortalama aylık 17.800 TL maaş alacak. Çırak, 2024 yılında en düşük maaş olan 17.200 TL alırken, en yüksek maaş ise 19.200 TL olacak. Önceki yıllara bakacak olursak Çırak, 2023 yılı Temmuz ayında ortalama 12 yaşında serbest kalacak.

Çıraklar asgari ücretin ne kadarını alır?

Ocak 2024’te asgari ücretin 17.002,12 TL olarak güncellenmesinden bu yana çırak ve kalfaların maaşları da değişti. İşverenlerimiz çıraklarımızın hesaplarına en az 5.100,63 TL yatırmak ve makbuzlarını en geç takip eden ayın 8’ine kadar okul yönetimine şahsen teslim etmekle yükümlüdür.

Çırak sigorta kolu kapsamında ne demek?

5510 sayılı Kanuna göre, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki işyerlerinde mesleki eğitim gören çırak, stajyer ve öğrenciler hakkında sadece iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır. Bunlar, hizmet akdi kapsamında sigortalı sayılırlar.

4A nedir, hakları nelerdir?

4A sigortası kapsamında çalışanların SSI primleri işveren tarafından ödenir. Bu primler, insanların yaşlılık, sağlık, işsizlik, hastalık ve ölüm gibi durumlarda Sosyal Güvenlik yardımları almalarını sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir