İstemeden kılınan namaz kabul olur mu?
Kıble yönünden başka bir yöne bilerek kılınan namazlar geçersizdir. Kıble yönünü bilmeyen araştırır; edindiği bilgi veya kanaate göre namazını kılar. Namazı tamamladıktan sonra yanıldığını anlarsa namazı geçerli olur. Tekrar kılmasına gerek yoktur.
Zorla yapılan ibadet kabul olur mu?
Din, zorlamayla yapılan bir davranışa karşılık bir sevap vadetmez; rıza ve iyi niyet olmadan hiçbir davranış ibadet sayılmaz.
Dinde zorlama günah mı?
“Dinde zorlama yoktur. Çünkü adalet, sapıklıktan iyice ayrılmıştır.” (2:256) “Sizin dininiz size, benim dinim banadır.” (109/6) “De ki: ‘Hak Rabbinizdendir.'”
Gönülsüz kılınan namaz kabul olur mu?
Ne kadar çekingen olursak olalım, Allah katında en faziletli, en popüler ve en makbul tavrımız namazdır. Namaza karşı isteksizlik kalpten değil şeytandan gelir. Şeytanın bizimle meşgul olması namazın faziletini artırır.
Allah yanlış kılınan namazları kabul eder mi?
Yanılma veya unutarak yanlış okunursa; a) Yanılma sözlerde, hareketlerde olursa mana değişse bile namaz bozulmaz. b) Duraklarda yanılma olursa, yani durulması gereken yerden geçilse ve durulması gereken yerde durulsa, mana değişse bile namaz bozulmaz.
Ara ara namaz kılmak günah mı?
Aynı gün akşam namazı geciktirilerek Müzdelife’de yatsı vaktinde cemaatle kılınır (cem-i te’hir). Ayrıca cemaatle namaz kılmak caiz değildir (Kâsânî, Bedâî’, 1/127).
Farzları yerine getirmemek günah mı?
Dini görevlerini yerine getirmeyen bir kimse günah işlemiş sayılır ve bu görevi yerine getirmeyi reddeden bir kimse İslam dininden çıkmış sayılır. Örneğin, klasik fıkıh anlayışına göre, kabul edilebilir bir mazereti olmadan namaz kılmayan bir Müslüman günahkâr sayılırken, namaz farzını yerine getirmeyi reddeden bir kimse mürted sayılır.
Her kim tağutu inkar eder?
Zalimi tanımayan ve Allah’a iman eden kimse, şüphesiz ki kırılması mümkün olmayan en sağlam mandalı yakalamıştır. Allah, her şeyi işitendir, her şeyi bilendir. Dinde zorlama yoktur; artık çizgi ve eğri birbirinden ayrılmıştır.
Farz olmayan ibadetler nelerdir?
Farz namazlardan önce ve sonra kılınan sünnet namazların dışında, Teheccüd, Evvabin ve kuşluk namazlarını kılmak, Ramazan ayı dışında özellikle Recep ve Şaban aylarında belirli günlerde oruç tutmak, sadaka vermek, zekat vermek, umreye gitmek, nafile hac yapmak, Kur’an okumak, kurban kesmek gibi namazlar da vardır. Bunlara şunlar dahildir…
Dinde zorlama yoktur ayeti hangisi?
Din ve vicdan özgürlüğü ile yakından ilgili bir konudur. Çünkü dinin (özellikle İslam’ın) açık bir emridir. İslam hukuku açısından din ve vicdan özgürlüğünü açıkça ifade eden ayet Bakara 256’da geçen “Dinde zorlama yoktur” ifadesidir.
Bakara suresi 256 ayet ne diyor?
Dinde zorlama (veya baskı) yoktur. Şüphesiz ki adalet (rüşd) sapıklıktan açıkça ayrılmıştır. Öyleyse kim zalimi tanımaz ve Allah’a inanırsa, onun eli kuvvetlidir; bunda bir çatlak yoktur. Allah işitir, bilir.
Dinde ne günah?
İslam’da Allah’a ortak koşmak, haksız yere adam öldürmek, intihar etmek, savaştan kaçmak, sapkınlık yapmak, içki içmek, domuz eti yemek, faiz yemek, yalan söylemek, yalan yere şahitlik etmek, zina etmek, livata yapmak, kumar oynamak, haramı helal, helali haram demek, iftira atmak, iftira atmak, hırsızlık yapmak…
Ne yaparsa yapsın namazı kabul olmayan 2 kişi?
Allah Resulü (s.a.a.) şöyle buyurmuştur: “Efendisinden kaçan köle yanlarına dönünceye kadar, iki kişinin namazı başlarının üstüne yükselmez.”
Şüphe ile kılınan namaz kabul olur mu?
İbadet ve amellerde şüphe olmamalıdır. Buluğ çağından sonra ilk defa namazının rekât sayısında şüphe eden kimse, o namazı yeniden kılmalıdır.
Cenabetken kılınan namaz kabul olur mu?
Cünüplük zamanında uyumak, yemek ve içmek zararlı mıdır? Cünüp olan bir kimse namaz kılmak, Kur’an okumak gibi ibadet ve itaatleri yerine getiremeyeceğinden, ilk fırsatta abdest alarak namaz kılmasına engel olan bu durumu ortadan kaldırmaya çalışmalıdır.
Niyet etmeden kılınan namaz kabul olur mu?
Niyet, namazın şartlarından biridir. Niyet, bir gönül işi olup, kişinin bir şeyi yapmaya karar vermesi, ne yaptığını ve ne amaçla yaptığını bilmesi demektir. Namazda geçerli olan, kalbdeki niyettir. Niyetin dille söylenmesi tavsiye edilmişse de, dille söylenmese bile namaz geçerlidir (Merğinânî, el-Hidaye, 1/46).
Vakit girmeden kılınan namaz kabul olur mu?
732. Soru – Açıkladığımız yollardan biriyle namaz vaktinin girdiğine emin olan kimse, namaza başlar ve namaz esnasında namaz vaktinin henüz girmediğini anlarsa, namazı batıl olur. Namazdan sonra namazın tamamını erken kıldığını anlarsa, namazı yine batıl olur.
Sadece farzı kılınan namaz kabul olur mu?
Sıkça sorulan soru, sadece farz namazları kılıp sünnet namazlarını terk etmenin caiz olup olmadığıdır. Alimler, sünneti terk etmekte günah olmadığı konusunda hemfikirdir. Ancak, bu sünneti terk etmenin büyük bir sevap kaybına yol açacağını da vurgulamaktadırlar.
Namaz kılarken akla cinsellik gelmesi namazı bozar mı?
İslam âlimleri bu hadise dayanarak, namaz esnasında zihne ve kalbe gelen düşüncelerden dolayı namazın bozulmayacağını açıklamışlardır (Kâsânî, Bedâî’, 1/215; Şevkânî, Neylü’l-evtâr, 2/397-398 [861]).