İçeriğe geç

Hangi Durumlarda Dava Açılabilir

Ne gibi durumlarda dava açılır?

Ancak dava açmak her vatandaşın yasal hakkıdır. Herhangi bir konuda tartıştığını veya haksızlığa uğradığını hisseden herkes uygun mahkemede dava açabilir. Zarar, hak ihlali veya şiddet gibi durumlara maruz kalan herkes dava edilebilir.

Hangi durumlarda karşı dava açılır?

(1) Karşı dava açmak için; (a) esas dava açılmış ve halen derdest olmalıdır; (b) karşı davada ileri sürülen talep ile esas davada ileri sürülen talep arasında mahsup veya mahsup ilişkisi bulunmalı veya aralarında bir bağlantı bulunmalıdır.

Dava açma şartları nelerdir?

Taraflara ilişkin dava şartları: “Davada iki tarafın bulunması, taraf ehliyeti, dava ehliyeti, davayı temsil ehliyeti ve geçerli vekaletname, davayı takip yetkisi”; Davanın konusuna ilişkin dava şartları ise şu şekilde sıralanmaktadır: “Kesin hüküm ve hukuki yararın bulunmaması”.

Hangi durumlarda tespit davası açılabilir?

(1) Tespit davasının amacı, mahkemenin bir hak veya hukuki ilişkinin mevcut olup olmadığını veya bir belgenin sahte olup olmadığını belirlemesidir. (2) Tespit davasını açmaya yetkili kişinin, kanunda öngörülen istisnai durumlar hariç olmak üzere, bu davayı açmaya yönelik güncel ve meşru bir menfaati olmalıdır.

Dava açmak için ne kadar para gerekli?

Mahkeme davalarında binde 68.31’in dörtte biri, ölüm ve yaralanma davalarında ise binde 68.30.020’nin binde biri peşin olarak nispi ücret olarak tahsil edilir. 2022 yılı için 350 TL ile 775 TL arasında ücret ödeyeceksiniz. Dava açtığımızda her türlü dava için ücret ödemeniz gerekiyor.

Küfürden dava açılır mı?

Hakaret suçu şikâyete bağlı bir suç olup, soruşturulması ve kovuşturulması mağdurun şikâyetine bağlıdır. Hakarete uğrayan kişi öncelikle Cumhuriyet savcılığına veya kolluk kuvvetlerine (polis, jandarma vb.) şikâyette bulunmalıdır (TCK m. 131/1).

Birine dava açmak için ne gerekir?

İşlemler yetkili mahkemeye dilekçe verilerek başlatılır. Duruşmanın mahkeme tarafından yapılabilmesi için, Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu uyarınca mahkeme haznedarına gerekli harç ve masraf avanslarının önceden ödenmesi gerekir. Bu işlemlerin ardından dilekçe mahkeme dosyasına girilir ve dava açılır.

Dava açan davayı kaybederse ne olur?

Yargılamada istenilen sonuca ulaşamayan taraf (halk arasında davayı kaybeden taraf olarak bilinir) yargılama masraflarını ödemeye mahkûm edilir.

Dava açan kişi para öder mi?

Mahkeme işlemlerinde davacı taraf gerekli ödemeleri yapmak zorundadır. Dava görüldükten ve sonuçlandırıldıktan sonra, davayı açan taraf diğer taraftan tüm masraflarını tahsil etme hakkına da sahip olabilir.

Dava açma ücreti kaç TL?

Buna göre dava açarken mahkemeye ödemek zorunda olduğumuz harç ve masrafları hesaplayalım. Dava açma harcı: 427,60 TL (2024 yılı için). Masrafların peşin ödenmesi: İkili davada 1.

Kaç çeşit dava vardır?

İstenen yasal korumaya bağlı olarak dava türleri: Fayda davaları, Beyan davaları, Yenilik davaları. Belirsiz talep davası, talep sonucunun miktarına göre. Nesnel dava birleştirme. Sert davalar. İsteğe bağlı davalar. Kısmi dava. Tartışmalı davalar. Topluluk davalarıİlgili hakkın türüne bağlı olarak.

Param yok nasıl dava açabilirim?

“Param yok, boşanma davası nasıl açabilirim?” sorusunun cevabı, hukuki yardım başvurusunda bulunmanız gerektiğidir. Hukuki yardım başvurusu kabul edilen kişiye Baro tarafından bir avukat atanır ve kişi yasal masraflardan muaf tutulur.

Dava şartı eksikliği nedir?

(3) Dava şartının bulunmadığı, mahkemece davanın görülmesinden önce fark edilmemiş ve taraflarca da dayanak gösterilmemişse, ancak hükmün verildiği tarihte bu eksiklik giderilmişse, dava, dava şartının bulunmadığı gerekçesiyle reddedilemez.

Hangi hallerde kısmi dava açılamaz?

Talebin miktarı taraflar arasında tartışmasız veya açıkça belirlenmişse, kısmi dava açılamaz. Talebin konusunun kalan kısmından dava açılırken açıkça feragat edilmediği sürece, kısmi dava açılması, talebin konusunun kalan kısmından feragat edildiği anlamına gelmez.

Dava şartı ne demek?

TANIM = Dava şartları, davanın esasının incelenmesi ve karara bağlanması için varlığı veya yokluğu kesin olarak gerekli olan şartlardır. ➢ Dava şartlarının yokluğu, hâkim tarafından kendiliğinden dikkate alınır; tarafların ayrıca bir talebi aranmaz.

Hangi suçlar kamu davasına dönüşür?

Cumhuriyet savcılığının şikâyet üzerine açtığı kamu davası; basit tıbbi müdahale ile giderilebilen kasten yaralama, taksirle yaralama, cinsel istismar, kişilerin huzur ve sükûnunu bozma, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma suçlarından açılmıştır.

Birine dava açmak için ne gerekir?

İşlemler yetkili mahkemeye dilekçe verilerek başlatılır. Duruşmanın mahkeme tarafından yapılabilmesi için, Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu uyarınca mahkeme haznedarına gerekli harç ve masraf avanslarının önceden ödenmesi gerekir. Bu işlemlerin ardından dilekçe mahkeme dosyasına girilir ve dava açılır.

Dava türleri nelerdir?

Mahkemenin aradığı hukuki korumaya göre davalar üçe ayrılır: menfaat davaları, tespit davaları ve inşa davaları.

Savcı ne zaman dava açar?

Savcı, iddianamede yer alan suç delillerinin suça ilişkin makul bir şüphe oluşturduğuna karar verdiğinde dava açılır. Savcı toplanan delillerin bir suçtan şüphelenmek için yeterli olmadığını düşünürse, kovuşturma açmamaya karar vermelidir. Bu durumda, kovuşturma açılmasına gerek olmadığına karar verilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir