20 yılını dolduran başöğretmen olacak mı?
Öğretmenime sor | 20 yıllık mesleki deneyime sahip öğretmenler okul müdürü oluyor. Öğretmenlik Mesleği Kanunu “Geçici Madde 3” teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi.
Başöğretmenlik için 10 yıl şartı kalktı mı?
Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) teklifinin yürürlüğe girmesinin ardından, 20 yıl kıdemi olan yaklaşık 230 bin öğretmen, uzmanlık öğretmenliği için 10 yıl beklemeden “okul müdürü” unvanına başvurma imkânına kavuşacak.
Başöğretmenlik için kaç yıl gerekir?
Okul müdürü unvanını alabilmek için önce 10 yıl kadrolu öğretmen olarak çalışmış, ardından 10 yıl uzman öğretmen olarak çalışmış olmanız gerekir. Bu unvanı alabilmek için en az 20 yıllık mesleki deneyime sahip olmanız gerekir.
Başöğretmenlik değişti mi?
Milli Eğitim Bakanlığı’nda çalışan kadrolu öğretmenlerin uzman öğretmen ve okul müdürü olabilmelerini sağlayan yönetmelik Meclis tarafından onaylandı. Buna göre, mevcut yönetmelik uyarınca 10 yıl hizmeti olan kadrolu öğretmenlere uzman öğretmen unvanı verilecek.
Başöğretmenlik ne zaman yürürlüğe girecek?
Milli Eğitim Akademisi ile Akademi İzleme ve Rehberlik Kurulu Kanunu hükümleri 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek.
Öğretmen kanunu meclisten geçti mi?
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Meclis’te kabul edildi. Milli Eğitim Akademisi’nin kurulmasını öngören “Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi” Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilerek yürürlüğe girdi.
Başöğretmen nasıl olunur 2024?
Öğretmenlik Meslekleri Kanunu kapsamında okul müdürü olarak atanabilmek için aranan şartlar: En az on yıllık uzman öğretmenlik deneyimi, sınıf veya kademe ilerlemesinde ceza olmaması ve Öğretmen Akademisi tarafından düzenlenen Okul Müdürleri eğitimini tamamlamış olmak.
Başöğretmenlik sınavı kalkacak mı?
Teklif, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen maddeleri yeniden düzenledi. Uzman ve okul müdürleri için mesleki kariyer sınavı kaldırıldı.
Başöğretmenlik süresi kısalıyor mu?
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, daha önce Öğretmenler Odası toplantılarında uzman öğretmen ve müdür kadroları için kıdem şartlarının düşürüleceğini duyurmuştu. Ancak yeni düzenlemeye göre uzman öğretmen olarak görev süresinin 8 yıla, müdür olarak görev süresinin ise 15-16 yıla düşürülmesi bekleniyor.
Başöğretmenlik farkı ne kadar?
14 günlük maaş farkı yarından itibaren yatırılacak. 14 günlük maaş farkı yaklaşık olarak şu şekilde olacak: 👉🏼Yeni başlayan öğretmen: 3.200 TL 👉🏼Deneyimli öğretmen: 3.900 TL 👉🏼Müdür: 4.200 TL maaş farkı alacak.
Başöğretmenlik eğitimi nasıl olacak?
➢ 17 Temmuz 2023 – 18 Eylül 2023 tarihleri arasında Öğretmen Bilgi Ağı (ÖBA) üzerinden uzaktan eğitim yoluyla 240 saatlik okul müdürü eğitimi verilecektir. İlgili eğitim programının eksiksiz (100%) tamamlanması gerekmektedir.
Başöğretmenlik sınavına kimler katılabilir?
Yönetmeliğe göre, 10 yıldan az kıdemi olanlar öğretmen, 10 yıldan fazla kıdemi olanlar uzman öğretmen, 20 yıl hizmet şartını sağlayanlar ise okul müdürü unvanını alabilecek.
25 yılını dolduran öğretmen başöğretmen olabilir mi?
Buna göre, 20 yıllık mesleki deneyime sahip öğretmenler okul müdürü oluyor. Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nun “Geçici Madde 3” teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi. Buna göre, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte görevde olan öğretmenler, 20 yıllık mesleki deneyimi tamamlamaları halinde doğrudan okul müdürü unvanı için başvuruda bulunabiliyorlar.
20 yılını dolduran öğretmene başöğretmenlik verilecek mi?
Öğretmenlik Mesleği Yasası’ndaki en dikkat çeken konulardan biri de okul müdürleriyle ilgili maddeydi. 20 yıllık şartı sağlayan kişilere başvuru yolunu açan yasa yürürlüğe girerse binlerce öğretmen okul müdürü olabilecek.
Başöğretmenlik başvuruları ne zaman?
Takvime göre, eğitim programına başvurular 1-10 Haziran 2022 tarihleri arasında alınacak, uzman öğretmen yetiştirme programı 18 Temmuz-5 Eylül 2022 tarihleri arasında, müdür yardımcılığı yetiştirme programı ise 18 Temmuz-19 Eylül 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
2025 uzman öğretmenlik sınavı Ne Zaman Yapılacak?
2024-2025 eğitim öğretim yılında uzman öğretmen ve okul müdürü olmaya hak kazanan öğretmenlerin, belirtilen eğitimi aldıktan sonra artık sınava girmelerine gerek kalmayacak.
Öğretmenlik meslek kanunu 34 madde nedir?
MADDE 34 – (1) Bu Kanunda hüküm bulunmayan hâllerde, hazırlık eğitimine devam eden öğretmen adayları hariç olmak üzere, bu Kanun kapsamındaki personel hakkında 657 sayılı Kanun ve diğer ilgili kanunların hükümleri uygulanır.
Öğretmenlik meslek kanunu onaylandı mı?
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Meclis’te kabul edildi. “Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi” AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem ve 67 milletvekilinin imzasıyla 31 Aralık 2021’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu.
OMK meclisten geçti mi?
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmenlik mesleğine ilişkin kanun tasarısının mecliste kabul edilerek yürürlüğe girdiğini duyurdu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Öğretmenlik mesleğine ilişkin kanun tasarısı Yüce Meclisimizde kabul edilerek yasalaştı.” ifadelerini kullandı.