Birleştirme hangi mahkemede yapılır?
Aynı düzeyde ve unvanda mahkemeler ne anlama geliyor? Her iki davaya da bakan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesi, İş Mahkemesi veya Aile Mahkemesi olmalıdır. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkeme tarafından alınacak ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcı olacaktır.
Birleştirme talepli dava nasıl açılır?
Dosyaların birleştirilmesi başvurusunun kabul edilebilmesi için, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166. maddesine göre, her iki davanın konusu ve taraflarının aynı olması gerekir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre, dosyaların birleştirilmesi için örnek başvuru, talep üzerine veya kendiliğinden yapılabilir.
Birleştirme kararı istinaf edilir mi?
“Aynı yargı çevresinde aynı derece ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde verilen davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf hakkı; bölge adliye mahkemesi kararlarına karşı ancak ilamla birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.
Hangi davalar birlikte açılabilir?
Aynı yargı alanındaki aynı düzeydeki ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde açılan davalar birleştirilebilir. Bunun gerçekleşmesi için aralarında bir bağlantı olması gerekir. Davalar talep üzerine veya davanın herhangi bir aşamasında kendiliğinden birleştirilebilir. Davalar, ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilir.
Mahkeme dosyası neden birleştirilir?
Bu hükmün amacı, devam eden uyuşmazlıkların birlikte karara bağlanmasını uygun kılmaktır. Amaç, tüm delillerin birlikte değerlendirilmesi, daha adil bir karara varılması ve alınacak kararlarda olası değerlendirme hatalarının önlenmesidir.
Davaların birleştirilmesi iyi midir?
Davalar aynı veya benzer gerekçelere dayandığında veya bunlardan birine ilişkin karar diğerini etkilediğinde bir bağlantı vardır. Davaların birleştirilmesi mahkemelerin takdirindedir ve zorunlu değildir. Ancak bazı davaların birleştirilmesi gerekir.
Birleştirme kararı ne demek?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
Birleştirme kararına itiraz edilir mi?
CMK’nın 267. maddesinde; hâkim kararları ve kanunla belirlenen hallerde mahkeme kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulabileceği hükme bağlanmıştır. CMK’nın birleşmeye ilişkin hükümleri incelendiğinde, bu kararlara karşı temyiz yoluna başvurulabileceğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır.
Birleşen dava dilekçesi kime tebliğ edilir?
İçtihat birleştirme kararındaki bu sonuç çelişkileri ortadan kaldırmıştır. İcra takibi başlatılan borçlu, avukatı aracılığıyla takibe itiraz etse bile, alacaklının itirazının kaldırılması halinde talebin asıl borçluya (borçlunun kendisine) bildirilmesi gerekmektedir.
Bağlantılı dava nedir?
Aynı maddi veya hukuki sebepten doğan veya bunlardan birinin hükmünün diğerine etki etmesi halinde, birbiriyle ilişkili davalar denir.
Mahkeme kararları birbirini bağlar mı?
Ceza ve hukuk mahkemesi kararları genellikle birbirini etkilemez. Bunun nedeni, hukuk ve ceza yargılamalarının yapısı, konuları, amaçları, delil değerlendirmesi ve usul yöntemlerinin birbirinden farklı olmasıdır. Ancak, bireysel durumlarda ceza ve hukuk mahkemesi kararları birbirini etkiler.
2 kez istinaf olur mu?
Temyiz süresi içerisinde ikinci kez itiraz edilebilir. (Hukuk Dairesi – Karar: 2019/9846)
Davalar hangi mahkemede birleştirilir?
Birleştirme kararı, ikinci davanın görüldüğü mahkeme tarafından verilir ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcıdır. (2) Davalar, farklı yargı bölgelerindeki aynı düzey ve yetkideki hukuk mahkemelerinde görülüyorsa, ikinci davanın görüldüğü mahkemeye birleştirme yoluyla birleştirme talebinde bulunulabilir.
Birlikte dava nasıl açılır?
Gönüllü yargılamalarda, dava arkadaşları iddialarını bir dilekçe ile birlikte sunabilirler. Taleplerin miktarı dilekçede her davacı için ayrı ayrı belirtilmelidir. İsteğe bağlı dava arkadaşları davayı birlikte takip edebilirler. Ancak, davaları birbirinden bağımsızdır.
Karma dava nedir?
Davanın konusunun niteliğine göre hem şahsi hak hem de mülkiyet hakkının birlikte davaya konu olduğu davalara karma dava denir.
Birleştirme işlemleri nelerdir?
Tevhid; İmar Kanununun 15 ve 16 ncı maddeleri gereğince tapu sicilinin ayrı sayfalarında aynı parsel numarasıyla kayıtlı bulunan bitişik iki veya daha fazla parselin, ilgilinin talebi üzerine sicilde ayrı bir sayfaya tescil edilerek tek tapu senedi halinde birleştirilmesi işlemidir.
Birleştirme nedir hukuk?
Birleştirme (veya tevhid), talep üzerine yapılan bir tapu işlemidir. Bunun tersi, ayrı tapuları olan ve birbirine bitişik olan arazi veya parsellerin tek bir tapu altında birleştirilmesi süreci olan eleme sürecidir.
Birleştirme kararına itiraz nereye yapılır?
Bu durumda, temyiz başvurusu Bölge Mahkemesinde incelenir ve Bölge Mahkemesi, birleştirilen davalarda uyuşmazlığa yol açan gerçek hukuki ilişkiye ilişkin kararı inceler.
Karar türü birleştirme ne demek?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.