Temir Ağa hangi yöredir?
Demirağa veya Temürağa, özellikle Erzurum ve Erzincan’da olmak üzere çeşitli yerlerde görülen bir Türk halk dansıdır. Ladik yöresi tarzında, oyuncular kollarını birbirine geçirir ve oyuna sağ ayakla başlar. Üç adım sayın, sağa doğru hareket edin ve başlangıç noktasına geri zıplayın.
Temir Ağa halayı hangi yöreye ait?
Temur Ağa (Bayburt)4. Ocak 2022
Temirağa kimdir?
Bugüne kadar dört farklı kitabı yayımlanan yazarın ilk kitabı “Her Kardan Adam Değil” 2006 yılında yayımlandı. Yazarlık çalışmalarının yanı sıra Orhangazi Belediyesi’nde basın danışmanlığı yapan yazar, 2011 yılından bu yana Bursa As TV’de “Buğu” adlı şiir ve edebiyat programını hazırlayıp sunuyor.
Temirağa ne demek?
Temirağa: Temirağa, cesaret ve kahramanlığı anlatan açık bir bardır. Küçük parmaklar ve dirseklerle dokunularak çalınır.
Temirağa nerenin?
Temürağa, Kahramanmaraş ilinin Göksun ilçesine bağlı bir ilçedir.
Candemir Ağa türküsü hangi yöreye ait?
Candemir Ağa / Bayburt Bölgesi.
Halayın kökeni nedir?
Etimoloji ve Adlandırma Burada Halay, Orta Anadolu bölgesinden “zurna ve davulların önünde el ele tutuşarak yapılan bir dans” olarak tanımlanmaktadır. Buna paralel olarak Halay veya χαλάι, kökenleri Çorum, Kayseri, Sivas ve Kuzey Kapadokya’ya dayanan Yunanlılar arasında biliniyordu.
Hangi ilin halayı meşhur?
Gaziantep’te Halk Dansları Gaziantep, halk dansları açısından “Halay” bölgesindedir. Halay, oyuncuların yarım daire şeklinde dizildiği ve birbirlerini tuttukları disiplinli bir oyundur. Gaziantep’te oyunlar hem erkekler hem de kadınlar tarafından birlikte veya ayrı seriler halinde oynanır.
Erzurum’un halayı nedir?
Erzurum barı, Türkiye’de Erzurum ili ve çevresinde el ele oynanan bir halk dansıdır. Erzurum denilince akla Dadaş, Dadaş denilince akla Bar gelir.
Demirağa oyunu kime ait?
Veysel, Demirağa, Sürtme, Kutkut ve Hanım barlarına gelince; Bunlar Bayburt’a özgüdür. Başka yerlerde bazen birkaçı aynı ad altında çalınır ve hem atmosfer hem de karakter olarak o yerlerin zevkine uyarlanır. Hakkari Bar’ın Hakkari’den Erzurum ve Bayburt’a geldiği düşünülmektedir.
Elazığ yöresine ait halk oyunu nedir?
Elazığ’da altmışa yakın oyun oynanmaktadır. Ancak günümüzde hala oynanan oyun sayısı 25 civarındadır. Bu oyunlardan bazıları ve en ünlüleri Çayda Çıra Oyunu, Avreş Oyunu, Nure Oyunu, Halay Oyunu, Bıçak Oyunu, Kılıç Kalkan Oyunu ve Delilo Oyunu’dur.
Temir ne demektir?
Demir anlamına gelir. Tömür kelimesi Moğolcada aynı anlama gelir. Dayanıklılık ve kalıcılık anlamına gelen bir kökten türemiştir.
Avreş oyunu nedir?
Avreş Oyunu Oyunun kökeni Harput’tur. Bölgemizde askeri operasyonların çok olması sebebiyle askeri hareketlenmeler sayılar halinde devreye girmiştir. Oldukça zor bir oyundur. Erkeklerin oynadığı bir oyun olan Avreş’te oyuncu dizilimi Halay’dakiyle aynıdır.
Aga hangi yöreye ait?
Ağa (Bursa) Ağa, “Büyük Birader” sözcüğünün yerleşik dildeki karşılığı olup Bursa’da pek çok kişi tarafından kullanılmaktadır.
Demirağa oyunu kime ait?
Veysel, Demirağa, Sürtme, Kutkut ve Hanım barlarına gelince; Bunlar Bayburt’a özgüdür. Başka yerlerde bazen birkaçı aynı ad altında çalınır ve hem atmosfer hem de karakter olarak o yerlerin zevkine uyarlanır. Hakkari Bar’ın Hakkari’den Erzurum ve Bayburt’a geldiği düşünülmektedir.